20 серпня в Анкарі, столиці Туреччини, була створена нова кримськотатарська організація — Міжнародний жіночий Союз імені Шефікі Гаспринської. Серед одинадцяти членів правління: головою є Гаяна Юксель, а також до його складу входять Пинар Айхан, Улькю Аксель, Саадет Аслан Баяр, Неджла Калкай, Евеліна Кемілєва, Серра Менекай, Наріє Сейдаметова, Оя Деніз Чонгар Шахін, Гьонюль Шамількизи, Зюхаль Юксель.

Наша Асоціація неодноразово згадувала про діяльність цієї організації у новинах. А тепер Глава правління Союзу, членкиня Меджлісу кримськотатарського народу, доцент кафедри журналістики Таврійського національного університету імені В. Вернадського та Стамбульського університету докторка наук з соціальних комунікацій Гаяна Юксель люб’язно погодилася відповісти на питання прес-аташе Асоціації Реінтеграції Криму.

– Чи є новостворена організація суто жіночою та чи входить вона до Платформи Кримськотатарських організацій Туреччини?

Гаяна Юксель: Якщо говорити про кримськотатарські організації в Туреччині, то є дві великі структури. Перша з них – це Генеральний офіс Кримськотатарської громадськой організації культури та взаємодопомоги, який об’єднує близько 25 осередків по всій Турецькій Республіці, а також має десять представництв в турецьких провінціях. Головний офіс розташований у місті Анкара, це — головний центр. Він був заснований ще у 1955 році як громадська організація, що турецькою лунає як “дернек”. Водночас на тлі окупації Криму після 2014 року у Туреччині була створена Платформа кримськотатарських громадських організацій, до якої увійшли як Генеральний офіс та його структури, а також інші дернекі, які існують незалежно.

Коли ми почали приїжджати сюди після лютого 2022 року, а саме після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, голова Генерального офісу Мукремін Шахін запропонував мені очолити жіночу ініціативу як напрямок діяльності цієї організації, який був створений ще у 2016 році. При цьому свою роботу в Україні я не припинила. Після певного часу я запропонувала зареєструвати цю ініціативу як громадську організацію, оскільки більшість підготовчих заходів виконувалися жінками. Ця пропозиція була прийнята, зараз ця жіноча ініціатива перетворена на громадську організацію, а саме на Міжнародний жіночий союз імені Шефікі Гаспринської.

Це дочка великого кримськотатарського мислителя Ісмаїла Гаспринського, вона була дуже передовою жінкою, і зараз, якщо б вона була жива та працювала, то, мабуть, була б одним з основних лідерів нашого народу. Крім того, вона була вченою, журналісткою, випускала разом із батьком першу жіночу газету у тюркському світі «Алеми-Нисван» («Жіночий світ») та була однією з п’яти жінок-делегаток першого Курултаю кримськотатарського народу у 1917 році.

Наша організація була зареєстрована в Туреччині 20 серпня цього року, а 24 серпня у нас вже відбулися перші офіційні збори. Наша організація буде працювати для розширення діяльності жіночої ініціативи. Ми є окремою організацією, але, скоріше за все, увійдемо до Платформи Кримськотатарських організацій Туреччини. Зараз ми перебуваємо на етапі створення, вирішення деяких організаційних питань тощо. Водночас організація перебуває у тісній координації та співпрацює з усіма кримськотатарськими структурами і осередками. Про нас знають у Посольстві України в Туреччині, ми співпрацюємо з ним та співпрацюємо і з українськими громадськими організаціями в Турецькій Республіці. Незважаючи на те, що організація є жіночою, це не означає, що серед членів — виключно жінки. За гендерною ознакою розподілу немає, охочі приєднатися до нас, можуть стати членами організації, звісно, якщо кандидат відповідає критеріям та розділяє наші погляди. До речі, в нас вже є члені організації — не жінки. Організація буде займатися всіма спектрами життя: права людини, освіта, питання захисту прав дітей тощо. 

– Які плани у організації? Можна очікувати ініціатив в Україні?

Гаяна Юксель: Звісно з Україною ми будемо працювати у першу чергу. Наша організація – кримськотатарська, а кримські татари, як корінний народ України, мешкають на її території. Зараз кримські татари – українські громадяни несуть відповідальність, долають виклики, роблять все можливе для того, щоб перемогти у війні проти України та звільнити наш Крим. Стосовно ініціатив в Україні — ми маємо вже стратегічного партнера — Спілку жінок України, громадську організацію, яка має представництва у всіх регіонах української держави. Ми практично щоденно підтримуємо контакт та думаємо про проведення спільних заходів. 5 жовтня у нас була дискусія, присвячена постаті Шафікі Гаспринської, тому що знання та історичний досвід цієї жінки гідні розповсюдження. 19 жовтня в Нью-Йорку (США) відбудеться промо-програма, яку ми організовуємо разом з з нашим представництвом у Сполучених Штатах та Школою Ісмаїла Гаспинського Американського союзу кримських татар.  Наприкінці цього року чи на початку наступного ми будемо проводити презентацію нашої організації, звісно до цього заходу долучається і Спілка жінок України.

– Як в організації оцінюють російську окупацію Криму та повномасштабну агресію росії в Україні?

Гаяна Юксель: Наша організація ставиться до питань російської окупації Криму та повномасштабної агресії росії в Україні, звісно, як до міжнародного злочину та незаконних дій росії. Крим — це українська територія. У цьому контексті наша організація та її члени повністю підтримують позицію Президента Володимира Зеленського, України та інших держав, міжнародних структур і організацій щодо засудження російських агресивних дій. Ми підтримуємо позицію України про неможливість передачі своїх територій в обмін на мир. Ми також підтримуємо позицію Туреччини, яку дуже чітко висловив її президент Реджеп Тайип Ердоган на останньому четвертому саміті Кримської платформи, підкресливши, що Крим має бути повернутий Україні.

Прес аташе Асоціації Реінтеграції Криму

Руслан Деремедведь

Схожі записи