У рамках постійної співпраці зі структурами ООН наша Асоціація поінформувала Спецдоповідача ООН з права на розвиток, професора Сур’я Дева з питань компенсації збитків та втрат, пов’язаних з атаками росії на клімат в Україні, зокрема в Криму.
У матеріалах АРК, підготовлених професором Борисом Бабіним та іншими експертами та опублікованих зараз на веб-ресурсах ООН, наголошується, що підхід, орієнтований на жертву, особливо важливий, враховуючи можливу та ймовірну кореляцію між геноцидом та можливими міжнародними екологічними злочинами, включаючи екоцид.
У документі описані досягнення Стратегічних форумів «Майбутнє Криму» та відповідна діяльність експертів АРК на конференціях зі зміни клімату у Шарм-ель-Шейху та Дубаї, COP 27 та COP 28, а також на Всесвітньому юридичному конгресі 2023 року.
Подання нагадало приклад навмисного руйнування греблі Каховської ГЕС російськими військами у 2022 році як військового злочину з геноцидними наслідками, а також як акту екоциду.
У матеріалах АРК наголошувалося, що питання сталого розвитку, проблеми зміни клімату та нова реальність штучного інтелекту як гіпотетичного суб’єкта міжнародних злочинів мають бути взяті до уваги при підвищенні відповідальності за екологічні злочини відповідно до Римського статуту.
У заяві нагадувалося, що негативні зміни клімату – це не побічний ефект російської агресії проти України, а одна з її головних цілей. Таким чином, збитки, пов’язані зі зміною клімату, спричиненими російською агресією, завдаються підконтрольними росії структурами з прямим наміром, наголосили експерти АРК.
У заяві міститься заклик до всіх уповноважених органів та агентств ООН, а також до їхніх держав-членів звернути особливу увагу на незаконну діяльність росії в Україні в рамках глобальних ризиків для клімату; моніторити відповідні глобальні права людини та питання сталого розвитку, включаючи питання компенсації збитків та втрат, пов’язаних з атаками агресора на клімат.

Схожі записи