7 жовтня експерт нашої Асоціації професор Борис Бабін взяв участь у дискусії на паралельному заході «Кліматична безпека в контексті повномасштабного вторгнення росії в Україну — вплив на навколишнє середовище та права людини», організованому НУО «Crude Accountability», створеною у 2003 році для захисту довкілля Каспійського моря та для забезпечення дотримання екологічних та людських прав громад, порушених розробкою природних ресурсів.
Паралельний захід був присвячений зв’язкам між кліматичною справедливістю, правами людини, безпекою та довкіллям у регіоні ОБСЄ, за умов воєнної ескалації та посилення кліматичної кризи. Серед питань, що обговорювалися на цьому паралельному заході, був російський «тіньовий флот»; російські загрози клімату, регіональним екосистемам, і також санкційні режими.
Виступаючі наголосили, що продовження роботи російської нафтоекспортної галузі, особливо після початку широкомасштабної агресії росії проти України, є тристоронньою атакою на перший вимір ОБСЄ і здійснюється за допомогою участі держав-учасниць Організації.
Екологічна загроза перевалки з судна на судно та відповідні загрозі клімату, а також виклики безпеці на морі від “тіньового флоту” були підкреслені у доповіді співзасновника та виконавчого директора “Crude Accountability” Кейт Уоттерс.
Експерт доповіла про серйозні ризики забруднення нафтою, а також про порушення прав членів екіпажів та про шахрайство російських морських класифікаційних товариств щодо так званого «тіньового флоту», вона також наголосила на необхідності створення системи моніторингу з боку НУО щодо перевезень російської нафти, включаючи аспекти ціни та походження.
Кейт Уоттерс обмінялася думками з Борисом Бабіним з питань санкційної політики, включаючи питання протидії російським страховим структурам та класифікаційним товариствам, а також щодо санкцій проти бенефіціарів російського нафтового флоту та думок європейських судновласників, висловлених у вересні цього року на конференції у Гдині.
У рамках цього діалогу Джон Кінахан, помічник редактора «Форуму 18» з Норвегії, запропонував приділяти більше уваги діяльності незалежних морських профспілок та МОП щодо протидії порушенням, які здійснюють суди російського «тіньового флоту», а також й співпраці з іншими морськими асоціаціями.
Крім того, професор Бабін поділився досвідом участі нашої Асоціації в конференціях ООН зі зміни клімату (COP-27 і COP-28) у минулі роки і порушив питання про формат доцільної участі в COP-29, анонсованої в Баку на листопад, у рамках нинішніх закликів громадських діячів бойкотувати цей захід через «петрократію та порушення прав людини».
Учасники заходу поділилися різними думками щодо цього питання; серед іншого, вони зазначили, що навіть якщо деякі ключові НУО оберуть бойкот, хтось має донести цю позицію на заходах COP-29.
Також було наголошено, що COP-29 є єдиною можливістю для багатьох НУО з азіатських держав згадати про свої реальні проблеми та виклики, включаючи «кліматичні голоси з Центральної Азії».

Схожі записи