24 вересня експерт нашої Асоціації професор Борис Бабін на запрошення організаторів з Центру громадянських свобод взяв участь у проведеному в Києві круглому столі «Компенсація чи ілюзія: які механізми працюють, а які ні?»
Під час заходу пройшла презентація дослідження правового аналізу ситуації із позовами громадян до рф в національних судах щодо компенсацій шкоди, нанесеної агресором внаслідок війни, а також експертне обговорення наявних нині механізмів компенсацій та їхньої ефективності. Цей захід став продовженням розпочатої влітку дискусії, яку тоді підтримав Міжнародний фонд «Відродження» в рамках програми «Права людини і правосуддя».
В дискусії взяли участь представники уповноважених міністерств, громадського сектору та київського Офісу міжнародного Реєстру збитків, які висловили власні позиції щодо зростання кількості судових рішень про стягнення коштів з держави-агресора в національних судах.
У спілкуванні з учасниками заходу професор Бабін відзначив, що причиною зростання кількості такого роду рішень, окремі з яких стосуються подій в окупованому Криму, та які іноді дійсно мають недоліки у формулюваннях, у обґрунтуванні розміру шкоди та породжують питання подальшого виконання, є природний попит громадян та бізнесу на справедливість за умов, коли відповідні інтереси потерпілих, інтереси держави Україна та інтереси глобального порядку не є тотожними.
Щодо міркувань про шляхи корегування відповідної судової практики професор Бабін нагадав, що судова влада України, як незалежна гілка, має особливе значення для збереження народовладдя у нинішніх умовах; експерт наголосив на необхідності вжиття саме та виключно передбачених законом форм реагування виконавчої влади на відповідні процеси.
Такими законними формами мали б бути затвердження профільним міністерством методичних рекомендацій щодо розрахунку спричиненою агресією та міжнародними злочинами моральної шкоди, чого досі в Україні не відбулося, та активний вступ у відповідні цивільні справи профільного міністерства як третьої особи, що дозволило б сформувати ефективну практику апеляційних та Верховного суду саме законним шляхом, а не через тиск на правосуддя.
Бабін нагадав, що росія, в особі тамтешнього МЗС, нещодавно заявила про невизнання юрисдикційних імунітетів України під час фейкової “блокадної справи” у “верховному суді республіки Крим” на окупованому півострові.
Попре фейковість того “процесу” сама ця оголошена позиція агресора має бути взята до уваги за принципом взаємності, оскільки тепер рф не може посилатися на власні “імунітети” у національних судових справах, де позивачами є українські юридичні та фізичні особи.
Водночас експерт вказав що Асоціацією опрацьовуються механізми стягнення постраждалими особами обґрунтованої моральної шкоди з фізичних осіб, які ініціативне діють в інтересах агресора на окупованих територіях, включаючи Крим.
Експерт навів приклад нещодавно розпочатої справи 521/11949/24 про стягнення спричиненої кримськими колаборантами, а саме Володимиром Константиновим, Юхимом Фіксом та Сергієм Трофимовим моральної шкоди через обвинувачення ними конкретних осіб у начебто “екоциді” та “тероризмі” в рамках фабрикації ними неодноразово описаних нашою Асоціацією “кримських блокадних справ”.

Схожі записи