Як раніше повідомлялося, масштабна російська агресія призвела до проведення 27 травня собору «Української православної церкви Московського патріархату» («УПЦ»), на якому було заявлено про вихід з підпорядкування Російської православної церкви та її голову патріарху Кирилу.

Втім, з осені 2022 року влада України констатувала факти порушення законодавства про релігію, проти ряду сановників «УПЦ», включаючи «кримських», було введено персональні санкції, а на низці об’єктів було проведено слідчі дії, які виявили низку резонансних фактів.

В окупованому Криму спецслужби окупантів влітку 2022 року ініціювали незаконне «виведення» кримських єпархій «УПЦ» з-під юрисдикції митрополита Онуфрія (Березовського) та «прийняття їх у підпорядкування» московського патріарха Кирила.

Далі ці кримські розкольники розпочали координовану Кремлем незаконну «церковну експансію» з окупованого півострова на південь материкової України під прикриттям «спеціального гуманітарного центру» на чолі з протоієреєм Димитрієм Кротковим, найактивнішим прихильником «російського світу»,

Тепер кримські колаборанти влаштували в окупованому Сімферополі чергову провокаційну акцію, експлуатуючи «церковне питання», заявивши про незаконні «парламентські зустрічі» «спільно з Кримською єпархією». На цьому грудневому пропагандистському заході «єпископ Ялтинський» Нестор заявив не лише про фейкову «необхідність спільно протистояти новим викликам сучасного світу», а й прямо заявив про якусь «первісність» присутніх.

Ця концепція лягає в рамки нового злочинного дискурсу російського нацизму про нібито «вищу цивілізацію» російського світу, яка активно поширюється на пов’язаних із злочинним «спікером» Володимиром Костянтиновим «медіа-ресурсиах». Цей підхід був засуджений Вселенським Патріархом Варфоломієм, який нещодавно заявив про те, що Кремль і його поплічники з його ρωσικός κόσμος, «російським світом», інструментує релігію, і при цьому він назвав тамтешніх «яструбів» «акторами, які часто не вірять ні в що».

Примітно, що «під шумок» фейкової «парламентської зустрічі» так званий «керівник відділу релігійної освіти єпархії» Віталій Сухоребров став критикувати не лише світські святкування на півострові «Дня всіх святих» (Хеллоуїна), а й незаконний «Кримський федеральний університет, який нібито «недостатньо» сприяє «церкві» у «підготовці викладачів» та в подальшій їхній «підготовці» у дусі того самого злочинного «російського світу».

Насправді дані «вимоги» пов’язані насамперед із прагненням «ієрархів» потрапити до «кола контролю» за цим фейковим «університетом» та відповідними «фінансовими потоками».

Схожі записи