У рамках постійної співпраці з органами ООН наша Асоціація спрямувала навесні цього року інформування до Робочої групи ООН щодо використання найманців для підготовки доповіді про найманців як засобу порушення прав людини та перешкоджання праву народів на самовизначення.
Інформування АРК, підготовлене професором Борисом Бабіним і опубліковане зараз на веб-ресурсах ООН, нагадало посадовцям ООН, що окупація росією Криму, Донецька та Луганська, подальше повномасштабне вторгнення росії проти України та злочини, вчинені російськими військовими та найманцями проти мирного населення, загострюють питання про розробку таких термінів, як «кримінальна держава» та «терористична держава» у міжнародному праві.
У своєму інформуванні АРК нагадала про рішення Міжнародного суду ООН, винесене в січні 2024 року у справі 166 “Україна проти росії”, в якому встановлено порушення росією Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму в частині нерозслідування тверджень про скоєння злочинів, пов’язаних з фінансуванням терорізму особами, що знаходяться в рф.
Ця справа 166 показала, що питання загального та особливого щодо контрольованих державою терористів та найманців і, відповідно, їх фінансування є надзвичайно важливим для сучасного міжнародного права, наголосила АРК у своєму інформуванні.
Також наша Асоціація додала Робочій групі ООН, що росія незаконно використовує власну банківську систему для фінансування найманців на окупованій росією території України, використовуючи і так званий «Міжнародний розрахунковий банк», «зареєстрований» у фейковій «юрисдикції Південної Осетії», та деякі держбанки рф, такі як «Промсвязьбанк» в окупованих росією Криму, Донецькій, Херсонській, Луганській та Запорізькій областях, який переказує гроші російським найманцям через свої «польові військові офіси».
В інформуванні АРК підкреслюється, що російський “Сбєрбанк” відкрив свої незаконні підрозділи в Криму, особливо в його південній частині, де його боси, такі як Герман Греф, мають свій власний злочинний “комерційний інтерес”, і що цей банк також використовується там для фінансування російських найманців.
В інформуванні АРК також було додано, що російські окупанти використовують для своїх фінансових махінацій структури незаконної «Пошти Криму» в окупованому росією Криму, частинах Херсонської та Запорізької областей, а також незаконної «Пошти Донбасу» на сході України, як фактичні структурні підрозділи «Пошти росії».
Тепер Робоча група ООН опублікувала вищезгадану Доповідь A/79/305, підготовлену відповідно до резолюції Генасамблеї 78/191 та резолюції Ради з прав людини ООН 51/13, в якій вона визнала внесок нашої Асоціації у відповідні дослідження Об’єднаних Націй.
У пункті 16 цієї Доповіді Робоча група ООН підтверджує, посилаючись на вищеописане інформування АРК про російських терористів та найманців, що держави беруть участь у фінансуванні найманців та пов’язаних з ними суб’єктів, включаючи відшкодування витрат на вербування, поїздки, забезпечення, зарплатню тавиплати.
Завершуючи доповідь A/79/305, Робоча група ООН наголосила, що держави несуть відповідальність за поведінку найманців, коли вони передають свої функції на зовнішній підряд і дозволяють недержавним суб’єктам діяти на своїй території, включаючи приватні військові та охоронні компанії, та що країни мають забезпечувати дотримання найманцями відповідних міжнародних стандартів прав людини та міжнародних гуманітарних стандартів.
Доповідь A/79/305 також вимагає від держав ефективного регулювання приватних військових та охоронних компаній для забезпечення дотримання відповідних правових норм; розслідування, судового переслідування та покарання порушень, скоєних найманцями, особами, пов’язаними з найманством, та приватними військовими та охоронними компаніями, у тому числі щодо злочинів, скоєних за кордоном, та щодо забезпечення ефективного доступу до правосуддя, відповідальності та правового захисту для їх жертв.

Схожі записи