23 вересня експерти нашої Асоціації Борис Бабін та Анна Приходько (онлайн) взяли активну участь у зустрічі Спецдоповідача ООН з питання про токсичні речовини та права людини професора Маркоса Орельяни, організовану Офісом Генпрокурора України в рамках роботи Міжнародної ради експертів.
Спецдоповідач ООН розповів співробітникам Офісу та членам ради про свій мандат, наголосивши на його актуальності в умовах міждержавного конфлікту, що триває в Україні, і анонсував на 2025 рік свою нову доповідь Генасамблеї ООН, присвячену питанням впливу токсичних речовин на права людини в ситуації збройного конфлікту.
Професор Бабін у своєму виступі нагадав, що наша Асоціація з 2020 року відправила Спецдоповідачеві кілька опублікованих ООН інформувань, в яких професор Орельяна неодноразово запрошувався в Україну і для його подальших досліджень послідовно пропонувалася саме тематика наслідків токсичних забруднень в умовах збройного конфлікту та подякував Спецдоповідачеві за приїзд та за прийняте рішення щодо нової тематики досліджень.
Також експерт АРК нагадав про виклики, які може дослідити Спецдоповідач у рамках свого мандату, включаючи забруднення від підконтрольної окупантам хімічної промисловості Північного Криму, наслідки підриву росіянами Каховської ГЕС та скидів чорноморським флотом агресора особливо токсичних речовин до акваторії Азовського та Чорного морів.
Серед інших важливих аспектів дискусії учасники Міжнародної ради порушили питання щодо статусу жертв забруднення, який співвідноситься з кримінальними провадженнями, з механізмами компенсацій та міжнародного правозахисту.

Схожі записи