20 вересня експерт нашої Асоціації Борис Бабін взяв участь у заході «Культура та міжнародні права людини», проведеному Американським товариством міжнародного права (ASIL) у форматі бесіди з професором Александрою Ксантакі, спецдоповідачем ООН у галузі культурних прав.
Модераторами заходу виступили дослідники ASIL, доктор Ші Естерлінг та доктор Анджей Якубовскі.
Нагадаємо, що наша Асоціація неодноразово направляла доктору Ксантакі опубліковані ООН звернення, в яких ми описували брутальні порушення культурних прав на окупованих оосією територіях, включаючи Крим.
Водночас заяви Спецдоповідача ООН Ксантакі про нібито «дискримінацію» контрольованих агресором спортсменів стали предметом дискусій у міжнародних спортивних федераціях та Міжнародному олімпійському комітеті, а її остання доповідь A/79/299 «Право на участь у спорті» не вирішила цієї проблеми.
У ході нового обговорення професор Ксантакі розповіла про цілі свого мандата, включаючи основні напрямки своїх майбутніх тематичних доповідей. Вона нагадала про поточні дискусії, де підхід до культурних прав “був залишеним на узбіччі”, а також торкнулася питання захисту культурних прав людини в контексті збройних конфліктів.
При цьому під час заходу професор Ксантаки прямо визнала, що її мандат ООН зараз фінансується спеціальною ініціативою уряду Куби, тому вона не надто вільна у виборі тем для подальших досліджень та заходів.
З огляду на таку ситуацію професор Бабін запитав у Спецдоповідача ООН, оскільки проблеми міждержавних конфліктів у галузі культурних прав набагато ширші, ніж питання спорту, включаючи розграбування агресором культурної спадщини та знищення археологічної та мистецької спадщини, чи будуть її плани охоплювати подальші дослідження в цих галузях.
Професор Ксантаки наголосила з цього приводу, що в умовах конфлікту «культурний підхід насправді не обговорюється» у міжнародних структурах, і що відповідні юристи у міжнародних судах «не надто добре розуміються на визначеннях».
Водночас Спеціальний доповідач ООН пообіцяла учасникам дискусії, що наступного мандатного року її увага «зосередиться на вторгненні росії в Україну», як це раніше неодноразово пропонувалося в наших інформуваннях.

Схожі записи