Як днями вкрай скупо заявили підконтрольні агресору “медіа”, роcкомнагляд “анулював ліцензію у стільникового оператора Севмобайл”, який діяв в окупованому Севастополі.
Причому відразу, “з коліс”, висувається версія, що “відхід цієї компанії може бути вигідним” так званому “кримському стільниковому оператору Міранда-Медіа”, у якого нібито “не вистачає частот у Севастополі”.
“Підставами анулювання” стали нібито “неподання річного звіту”, “не підключення до системи «Антифрод» для боротьби з заміною телефонних номерів” тощо досить формальні речі. Таким чином, “відключення ліцензії” було “давно запланованою аварією”, явно відкладеною на період “після регіональних виборів”.
Різні афери з “Севмобайл” тривають вже майже десятиліття. У 2014 році незаконні “влади” Севастополя створили на базі віджатого обладнання “Укртелекому” та “Київстар” так званого “оператора фіксованого зв’язку” “Севастополь-Телеком”, з “торговельною маркою” “Севтелеком”.
Ця структура, спільно з московським системним інтегратором “АйТіПрогрес” від холдингу “Прогрес” і “створила ТОВ” “Севтелекомсвязь”, він же “СТС” для надання послуг надання мобільного зв’язку з оператором “Севмобайл”.
Ця структура розглядалася окупантами як перспективна приблизно до 2020 року, і їй навіть планували передати “севастопольську частку” оператора “К-телеком”, який з 2014 року протиправно експлуатував в АР Крим та Севастополі інфраструктуру українського мобільного оператора “МТС”, але до АР Крим “послуги” від “Севмобайл” не пустили ще тоді.
Далі ж “державне унітарне підприємство” “Севтелеком” було трансформовано в однойменне “акціонерне товариство”, причому не для заходу “приватних інвесторів”, а для передачі з кінця 2023 року під контроль московському акціонерному товариству “Воентелеком” із прихованими бенефіціарами.
Таким чином, в окупованому Севастополі стаціонарний зв’язок став “військовим” від агресора, але в такому собі корупційному “приватно-державному партнерстві”.
Трохи раніше цих трансмутацій в “Севтелеком”, інший “батько” для “Севмобайл”, АТ “Холдинг “Прогрес”, був визнаний у 2020 році банкрутом і в серпні 2022 року, в рамках процедури банкрутства, “Айті Прогрес” була продана Максиму Маншиліну, професійному “могильнику компаній”, за 111 тисяч рублів.
Тепер очевидно, що такий “смачний фрукт” як “Севмобайл” поки що залишається в руках у російських військових бонз із “Воентелеком”.
А ось чи справді віддадуть цю структуру, цінну переважно через “володіння” частиною севастопольської інфраструктури зв’язку, в “добрі руки” “Міранда-медіа” або ж у “віртуальний оператор мобільного зв’язку” російських військових – «ВТК-Мобайл», покаже найближчий час.

Схожі записи