12 січня Президент України та Прем’єр-мініст Великобританії у Києві підписали двосторонню Угоду про співпрацю у сфері безпеки, яку експерти назвали стратегічним юридичним кроком у протидії російській агресії. Основними компонентами зобов’язань з безпеки, наданих Україні Великобританією в Угоді, є: надання Україні всебічної допомоги для захисту та відновлення територіальної цілісності в її міжнародно визнаних кордонах, включно з територіальним морем і вільною економічною (морською) зоною, відбудова національної економіки і захист її громадян.

Серед іншого Угода свідчить про підтримку розвитку в Україні ВМС та Морської охорони Держприкордонслужби України, здатних виконувати завдання з розмінування та здійснювати морську розвідку, патрулювання, берегову оборону й забезпечувати свободу судноплавства, допомагаючи Україні відбудовувати її економіку. Угода каже, що “морської спроможності має на меті підтримати Україну, щоб вона стала повноцінним контриб’ютором морської безпеки в Чорному морі та в Азовському морі до 2035 року й надалі”. Також згідно з Угодою Великобританія підтримуватиме Україну в плануванні реінтеграції нині окупованих територій.

Таким чином, документ стає ключовим у формуванні подальшої правової платформи для деокупації та реінтеграції Криму; як зазначив експерт АРК професор Борис Бабін, “росія тепер отримує обов’язкові для себе наслідки від договорів України про протидію агресії, і такі наслідки в міжнародних судах та організаціях будуть явно визнані правомірними”, з посиланням на Угоду. Також експерт констатує, що “низка урядів цивілізованих країн тепер перед дуже простим вибором: чи укладати з Україною подібні угоди (риторичне питання) і чи стане нинішня Угода прецедентом щодо змісту та процедури: у цьому вимірі ігнорувати її підхід нашим іншим партнерам неможливо”.

Схожі записи