Як повідомляють 28 липня народні депутати Верховна Рада України звернулася із закликом до ЮНЕСКО негайно припинити членство росії у цій організації та в її органах.

Як випливає з проголосованого проекту 9535 дії держави-терориста з обстрілу історичних центрів Львова та Одеси, наочно підтверджують сплановані дії росії, спрямовані на знищення української ідентичності шляхом руйнування об’єктів культурної спадщини.

Звернення наголошує на тому, що особливе занепокоєння викликають обставини, що атаки були здійснені по містах, які внесені до Списку Світової спадщини, а об’єкти, що зазнали атак, знаходяться в буферній зоні – території, необхідної для належного захисту об’єкта.

Як зазначає український парламент, внаслідок російської агресії історія культури України перебуває в небезпеці, а культурна спадщина, включаючи об’єкти, включені до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, під загрозою знищення.

У зверненні Верховна Рада нагадує, що після початку російської окупації Криму у 2014 році окупаційна «влада» завдала шкоди таким українським об’єктам культурної спадщини, як Стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хору та Бахчисарайський палац кримських ханів.

Український парламент нагадує, що росія в рамках своєї агресії серед іншого порушує свої міжнародні зобов’язання за Статутом ООН, Статутом ЮНЕСКО, Конвенцією про охорону всесвітньої культурної та природної спадщини 1972 року, Гаазькою Конвенцією про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту 1954 року на заборону та запобігання незаконному ввезенню, вивезенню та передачі права власності на культурні цінності, Конвенцією 2003 року про охорону нематеріальної культурної спадщини та інші міжнародні документи.

Схожі записи